Je chakrasysteem als wegwijzer

Wat zijn chakra's? 

Ik ben opgegroeid met woorden zoals chakra's, ziel, incarnatie... Maar het is pas de laatste jaren dat ik het chakrasysteem, ook wel ons energetisch systeem genoemd, daadwerkelijk begrijp en heb kunnen doorvoelen. Daarvoor bleef het voor mij iets vaags, iets ontastbaar. Iets waar ik maar weinig mee kon in het dagelijks leven. Maar niets is minder waar! Voor ik verder ga zal ik even uitleggen wat ons chakrasysteem is. 

 

Chakra's zijn energiepunten in ons lichaam. Een soort van draaiende wielen vol energie. Elke chakra heeft zijn eigen functie. We hebben veel chakra's in ons lichaam, maar meestal hebben we het over de zeven bekendste chakra's. Toch is er de laatste jaren meer en meer sprake van 17 chakra's, dit omdat onze trilling op aarde aan het verhogen is. Zo dus trillen wij mee, komt er meer info vrij voor ons en gaan we meer waarnemen bij onszelf. 

Als je de functie van deze zeven chakra's leert begrijpen en er mee leert werken,

kom je al een heel eindje ver!

 

Ik ga voornamelijk vertellen vanuit mijn eigen beleving en ervaring, omdat dit het handiger maakt om te begrijpen. 

 

We zullen beginnen met ons wortelchakra, gelegen aan ons stuitje. Deze chakra heeft te maken met hoe we ons hier voelen op AARDE. Deze chakra staat dan ook in verbinding met het element aarde

Voel jij je thuis hier op aarde? Kijk eens om je heen, kan jij dingen in de wereld zetten? Voel jij je veilig hier op aarde? Hoe is het met je gehechtheid? Al deze thema's hebben betrekking op ons basis/wortelchakra.

Soms stroomt een chakra niet zoals het bedoelt is, dan kan deze overactief zijn of net stagneren. Als jouw wortelchakra uit balans is kan dit kan te maken hebben met bv een moeilijke geboorte, een kindertijd waarin jij je niet veilig voelde, een verloren tweelingsziel, van een andere planeet komen (starseeds) en je hier letterlijk niet thuis voelen op aarde, blokkades uit vorige levens die betrekking hebben op thema's rond veiligheid, materialisme, aarding. 

Weet ook dat we echt veel van onze omgeving meekrijgen, er kan ook een te harde stroming ontstaan in de onderste chakra's, dit maakt dat we super materialistisch kunnen worden, te veel belang hechten aan veiligheid en aardse rijkdom en zo dus minder verbinding maken met onze intuïtie, ons hart,... 

 

Wegwijzer wortelchakra: Pijn in onderrug, last van voeten, benen, overgewicht (veiligheid willen verkrijgen), onveilig voelen, onzeker, veel last van angsten. 

 

Zo heeft ons tweede chakra, het sacrale chakra, te maken met speelsheid, creativiteit, emoties en seksualiteit. Dit chakra gaat om de levensenergie die we allemaal in ons hebben. Voel jij de energie stromen in je lichaam? Kan jij de creativiteit in je lichaam makkelijk aanboren? Deze chakra hangt samen met het element water.

Heb jij verbinding met de creatieplek van je lichaam?  

De laatste jaren voel ik de energie heel erg stromen, meestal start dit bij mij in het sacrale chakra en gaat zo omhoog. Ik voel hoe de pulserende energie een weg baant naar boven. Ook als ik healingsessies geef stroomt de energie vrijelijk door mijn lichaam. 

Het is niet zo moeilijk te bedenken hoe dit chakra minder goed in balans kan zijn... alles wat betrekking heeft op onze seksuele/ creatieve energie heeft invloed. Denk maar aan trauma's rond vrouw/man zijn, schaamte, schuldgevoelens rond seksualiteit of intimiteit, seksuele trauma's in het algemeen, blokkades die we kregen rond onze creativiteit... 

Wegwijzer sacrale chakra: weinig levenslust hebben, moeite met emoties, seksualiteit niet vrijelijk kunnen beleven, schaamte, schuldgevoelens, blaas- of nierproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, problemen of ziekten aan genitaliën. 

 

We komen aan bij chakra drie, de zonnevlechtchakra, Dit chakra bevindt zich net boven je navel. Dit energiepunt heeft te maken met zelfvertrouwen, jezelf in de wereld zetten, grenzen durven stellen, je plek innemen als je eigen IK. Als dit chakra in balans is heb je veel energie en ben je optimistisch ingesteld. 

De zonnevlecht staat in verbinding met het element vuur. Het gaat dan ook om je innerlijke vuur, jouw unieke kracht.

Hoe zit het met je innerlijke vuur? Met je daadkracht? Jezelf in de wereld zetten?

 

Wegwijzer zonnevlechtchakra: Als deze chakra niet in balans is kan het zijn dat je last hebt van je spijsvertering, diarree of constipatie hebt, voeding niet goed kan verteren. Het kan ook zijn dat je moeilijk in 'actie' komt, niet in je kracht kan staan en over je heen laat lopen. 

 

Dan komen we aan bij een zeer mooie chakra, vind ik. Namelijk het hartchakra. 

Wat ik er zo mooi aan vind is dat het de verbinder is tussen de onderste chakra's en de bovenste chakra's. Dus het aardse met het universum. Dat is dan ook de kunst van het leven, om (onder andere) die twee delen in onszelf in balans te krijgen. Daarnaast staat ons hartchakra ook voor LIEFDE, eigenliefde maar ook liefde naar anderen toe. 

Kan jij de liefde laten stromen of voel jij nog veel boosheid, verdriet en pijn in je hart? Hoe open voelt je hart? 

Je hart staat in verbinding met het element lucht. Het geeft letterlijk zuurstof om verdriet eruit te laten, om te vergeven, het geeft ademruimte om pijn los te laten en jezelf en anderen graag te zien. 

 

Wegwijzer hartchakra; Als je hartchakra in balans is voel je (zelf)liefde stromen en kan je verbinden met het aardse en het universele. Als je hartchakra minder in balans is kan het zijn dat je last hebt van je fysieke hart, je longen, je ademhaling. Emotioneel kan het zijn dat je veel pijn en verdriet hebt en je je afsluit voor liefde.

 

Het keelchakra, Nog zo'n belangrijke! Dit energiecentra helpt jou met communiceren. Alles wat te maken heeft met het uiten van jouw binnenkant, je emoties, je grenzen,... gaat over je keelchakra. 

Als jij bv je grenzen wel aanvoelt (derde chakra), ben je daar niets mee als je ze niet kan UITSPREKEN en BENOEMEN. Dan is de vraag, is je keelchakra in verbinding met je hart? Want het wil niet zeggen omdat je veel praat, roddelt of wat dan ook, dat je keelchakra in balans is. 

Het gaat om je waarheid spreken, vanuit liefde

Raar maar waar gaat de keelchakra ook over STILZIJN en luisteren. Om spaarzaam te zijn met je woorden en niet lukraak je stemgeluid in te zetten als opvulmiddel of vluchtgedrag.

Het gaat dus om de balans vinden tussen je waarheid spreken maar dit niet als vlucht in te zetten.

En om niet te zwijgen als je ziel eigenlijk zou willen spreken.

 

Wegwijzer keelchakra; Als er een disbalans is in je keelchakra kan het zijn dat je veel teveel praat of helemaal niets zegt, je niet durft uiten vanuit je hart of vooral communiceert vanuit frustratie.

fysiek zou het kunnen dat je vaak last hebt van keelpijn, ontstekingen, mond en tandklachten. Ook kan je stemklachten krijgen. 

 

Dan komen we aan bij ons derde oog chakra, Gelegen ongeveer tussen onze wenkbrauwen. Dit chakra gaat over het zien van het onzichtbare. Voor mij gaat het ook om het zien van de WERKELIJKHEID.

(Zo zie ik bijvoorbeeld bepaalde dingen die er gebeuren in de wereld op een andere manier. Ik doorzie macht, manipulatie,... maar ook daarbovenuit doorzie ik het spel van het universum, de lessen die we mogen leren hier op aarde. En hoe de manipulatie en de macht een middel is om ons net te laten evolueren als mens.) 

Het zien van het onzichtbare werkt niet altijd visueel, sommige mensen kunnen daadwerkelijk dingen zien als hun derde oog is geopend, toch is dit bij weinigen het geval. Het gaat om zien met je innerlijke oog. Met al je zintuigen. Het innerlijk WETEN en het innerlijk VOELEN van energie in en rondom ons. 

Hoe zit het met je intuïtie? Kan je makkelijk inzichten ontvangen? Kan je de lagen van het spel van het universum doorzien? Zie en voel je de essentie achter al die lagen? 

Wegwijzer derde oog chakra: Als je derde oog minder goed in balans is kan je last hebben van je ogen, je zicht kan letterlijk vertroebeld zijn, je kan last hebben van hoofdpijn, effect op voorhoofdholtes en de pijnappelklier. Het kan daarnaast ook zijn dat je weinig tot geen verbinding hebt met je innerlijke wijsheid en intuïtie. 

 

Als laatste hebben we ons kruinchakra, Dat zich natuurlijk bevind net aan onze kruin. Dit chakra staat voor het contact met het universum. Met de onzichtbare wereld. Het gaat om het bewust worden van het grotere geheel. Het voelen en weten dat alles in verbinding staat met elkaar. Dat jij een deel bent van het universum en het universum een deel is van jou. Dat we hier allen één zijn en het universum véél verder rijkt dan enkel het aardse bestaan. 

Als je kruinchakra in balans is heb je een diep vertrouwen in het universum en in je spiritteam. Jij weet (ook al ervaar jij natuurlijk ook nog de aardse lessen) dat je altijd kan rekenen op het AL. 

 

Wegwijzer kruinchakra: Als je kruinchakra niet in balans is, kan het zijn dat je jouw afgescheiden voelt van het universum. Dat je geen verbinding hebt met je spiritteam. Je voelt weinig vertrouwen in het leven. Je kan maar niet loslaten en komt zelden in een flow terecht. Je kan je moeilijk overgeven aan het grotere geheel en de wil van het universum. 

TOT SLOT, 

 

Ik wil nog heel graag toevoegen dat het vooral belangrijk is om te weten dat we altijd wel bepaalde gevoeligheden hebben als mens. Zo heb ik af en toe een blaasontsteking als 'wegwijzer' en weet ik dat ik dan aan de slag mag gaan met mijn emoties. Zo had ik vroeger héél vaak een keelontsteking omdat ik bleef zwijgen. Deze heb ik in jaren niet meer gehad omdat ik heb begrepen wat het me wou laten zien. Wat me dan te doen stond. 

Ik bedoel maar... Wees mild voor jezelf! Dit is een proces van ontdekken, jezelf leren kennen, signalen leren begrijpen. Het allerbelangrijkste is de WIL om te voelen en te groeien. Maar er is geen race, het hoeft niet in een maand of een jaar want dan beland je weer in een andere ratrace. 

Praktische tip om af te sluiten

 

Neem de tijd om je lichaam te voelen, sta stil bij je energetisch systeem. Maak contact met je fysieke lichaam, dat verbonden is met je chakra's. Zonder iets te willen veranderen kan je gaan observeren hoe het met je chakra's gesteld is. In alle liefde en zachtheid ;) 

Veel ontdek en her-inner plezier gewenst! 

 

Ps, wil je liever in groep aan de slag met je energetisch systeem? 

Vanaf september start er een traject waarin we als groep super praktisch duiken in ons eigen chakrasysteem.

Geen theorie, wel voelen, meditaties, visualisaties, healings, ademwerk...

 

Wil je graag meer info? Klik hieronder of mail me met al je vragen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.